Europese familiebedrijven maken zich zorgen over het tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van KPMG en de Europese organisatie voor Familiebedrijven EFB onder bijna duizend Europese familiebedrijven.

Juist nu bedrijven willen investeren, komt dit probleem aan het licht. Veel familiebedrijven vrezen dan ook dat het gebrek aan deskundig personeel hun groei zal belemmeren.

Van de Europese familiebedrijven ziet 40 procent de werving en het behoud van gekwalificeerd personeel als een belangrijk obstakel voor groei. Dit heeft ook te maken met wet- en regelgeving: “‘Van de onderzochte familiebedrijven geeft 30 procent aan dat flexibilisering van de regelgeving met betrekking tot de arbeidsmarkt een stevige impuls zou kunnen geven aan de groei”, aldus Arnold de Bruin, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Familiebedrijvenpraktijk, tegen Accountancy van Morgen. ”En ook een reductie van de indirecte loonkosten en een verlaging van de administratieve lasten kunnen volgens de ondernemingen bijdragen aan hun groeiambitie.”

Deskundig personeel is, door de economische vooruitgang, hard nodig bij de familiebedrijven. De helft van de bedrijven zag zijn omzet afgelopen jaar stijgen. Bovendien verwacht maar liefst 80 procent groei in het aankomende jaar. Er zaten echter wel verschillen tussen de familiebedrijven. De grote familiebedrijven boekten afgelopen jaar 70 procent meer omzet, tegenover 50 procent bij kleine bedrijven. De middelgroten zitten hier tussenin met 60 procent omzetgroei. Al met al positieve cijfers die komend jaar hopelijk doorzetten.

Fambizz, www.fambizz.nl, 9 september 2016