De FD Gazellen 2017 zijn uitgereikt aan 755 gelukkige winnaars. Alleen de snelst groeiende Nederlandse bedrijven – met minimaal twintig procent groei in omzet tijdens de afgelopen drie boekjaren – maken kans om een Gazellen in ontvangst te nemen. De jury bestaat uit Corinne Vigreux (TomTom), Heleen Dura-van Oord (DQ&A Media Group), Marcel Broersma (Peak Value) en Kees de Jong (NLGroeit). In de top honderd zijn voornamelijk bedrijven te vinden die zich bezighouden met technologie, marketing, reclame, arbeidsbemiddeling en sales. Wat hierbij op valt is dat er relatief veel familiebedrijven blijken meerdere plekken innemen op de ranglijst.

Het FD sprak met verbazing over het grote aantal familiebedrijven op de ranglijst. Een succesvolle samenwerking binnen de familie is erg lastig, laat Albert Jan Thomassen, directeur van FBNed, weten. Echter, de snelste groeier van Nederland is Kernfarm, opgezet door drie broers uit Breukelen. Zij hebben tussen 2014 en 2016 een groei van 4700 procent weten te realiseren met het leveren van diergeneesmiddelen aan dierenartsen. Kernfarm brengt alternatieven voor dierenartsen in kaart, zodat dierenartsen zich kunnen richten op het beter maken en houden van dieren. Kernfarm maakt het als groothandel mogelijk een breed scala aan producten te leveren aan dierenartsen.

De broers Van Rijn stellen in het FD dat zij een arbiter achter de hand hebben, wanneer zij er niet uitkomen. Doordat zij zaken direct op tafel leggen, in plaats van het op te kroppen, en door het groeitempo te temperen, komen zij er altijd uit met z’n drieën. Thomassen gaf aan dat het hebben van een goede band en elkaar aanvullen erg belangrijk is in het eventuele succes van de samenwerking. Jongerenuitzendbureau JAM, winnaar van de Gouden Gazellen Award in 2016, hecht veel waarde aan de verschillende kwaliteiten, taken en karakters van de verschillende familieleden binnen het bedrijf.

Naast de eerder genoemde bedrijven en winnaar Kernfarm, bestaat de top vijf uit bedrijven met een groei van minimaal 939 procent. Op plek twee staat CruiseReizen B.V. (3.993 procent), een reisorganisatie gespecialiseerd in zeecruises. De derde plek wordt ingenomen door Payingit B.V. (3.752 procent), die een tool levert voor personeelsplanning en salarisadministratie. Met een groei van 1.141 procent staat Xomnia Group B.V., provider van big data services, op de vierde plek. Boozyshop, een make-up webshop, sluit de top vijf af met een groei van 939 procent.

Bron: Fambizz, www.fambizz.nl, 16 januari 2018